SAMENLEVEN MET SAMENLEVINGSOVEREENKOMST
FINANCIËN
In een samenlevingsovereenkomst nemen de partners op hoe ze samen omgaan met de financiën en hoe ze de kosten verdelen. Ze kunnen hierin ook vastleggen wat er gebeurt met de gezamenlijke woning, gezamenlijke inboedel en gezamenlijk spaargeld als ze uit elkaar gaan. Door het maken van duidelijke afspraken kan een discussie achteraf worden voorkomen.
FISCALE PARTNERS
Fiscale voordelen zijn zeker iets om in acht te nemen. Indien de partners namelijk een samenlevingsovereenkomst bij een notaris hebben vastgelegd, dan zijn zij fiscale partners als zij ook op hetzelfde woonadres zijn ingeschreven. Dat kan de partners mogelijk veel belastingvoordeel opleveren.
​
Lees bij nieuwsberichten meer over het fiscaal partnerschap.
KINDEREN
Binnen relaties staan de kinderen vaak op de eerste plaats, maar wie heeft wat te zeggen over de kinderen bij een samenlevingsovereenkomst? Het is goed dat u rekening houdt met feit dat alleen de biologische moeder automatisch het gezag over de kinderen heeft bij een samenlevingsovereenkomst. Wilt u als andere partner ook gezag hebben over de kinderen, dan moet u de kinderen bij de gemeente erkennen en gezamenlijk gezag aanvragen bij de rechtbank.