top of page

HET HUWELIJK

 Het huwelijk is een samenlevingsvorm waar u voor kunt kiezen. Daarnaast verandert uw burgerlijke staat naar: 'gehuwd'. In Nederland kan het huwelijk worden aangegaan door partners van verschillend of van gelijk geslacht. U kunt slechts met één andere persoon verbonden zijn door het huwelijk. U kunt wel een geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk. Daarnaast mag u niet met een ander een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan op het moment dat u wilt trouwen. Op drie uitzonderingen na is het huwelijk gelijk aan het geregistreerd partnerschap.

Image by Eric Alves
Image by Sandy Millar

VOLTREKKING VAN HET HUWELIJK

Het huwelijk kan pas worden voltrokken na de veertiende dag, na de datum waarop het voornemen om in het huwelijk te treden aan de ambtenaar van de burgerlijke stand kenbaar is gemaakt.

​

Het huwelijk wordt in het openbaar voltrokken in het bijzijn van de ambtenaar van de burgerlijke stand van de door u aangewezen gemeente. Daarnaast moeten er minimaal twee en maximaal vier meerderjarige getuigen aanwezig zijn. Het is per gemeente verschillend waar en of andere locaties beschikbaar zijn om het huwelijk te voltrekken. 

​

U moet aan de ambtenaar van de burgerlijke stand en aan de getuigen verklaren dat u elkaar aanneemt tot echtgenoten en dat u getrouw alle plichten zult vervullen, die door de wet aan de huwelijkse staat worden verbonden. Nadat deze verklaringen zijn afgelegd, verklaart de ambtenaar van de burgerlijke stand dat partijen door de echt aan elkaar verbonden zijn. Hij maakt daarvan ook in het daarvoor bestemde register een akte op.

Een godsdienstige plechtigheid mag plaatsvinden nadat het huwelijk in het bijzijn van de ambtenaar van de burgerlijke stand is voltrokken.

RECHTEN EN PLICHTEN

Door het huwelijk ontstaan automatisch verplichtingen tussen de echtgenoten, namelijk:

  • de echtgenoten zijn elkaar getrouwheid, hulp en bijstand verschuldigd;

  • de echtgenoten zijn verplicht om hun minderjarige kinderen verzorgen, op te voeden en de kosten daarvan te dragen;

  • de kosten van de huishouding en de hierboven genoemde kosten naar evenredigheid van hun inkomen en vermogen te dragen;

  • de echtgenoten zijn beide hoofdelijk aansprakelijk voor de huishoudelijke schulden;

  • de echtgenoten hebben een onderlinge vergoedingsplicht;

  • voor bepaalde rechtshandelingen hebben de echtgenoten elkaars toestemming nodig (bijvoorbeeld het kopen van een huis). 

​

​

Image by Kevin Matos
Image by Ben Wicks

FISCALE PARTNERS

Door het huwelijk wordt u automatische fiscale partners van elkaar. U kunt tijdens de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting inkomsten en aftrekposten onder elkaar verdelen zodat het voor u beide het voordeligste is.

​

​Lees bij nieuwsberichten meer over het fiscaal partnerschap.

KINDEREN

Als u getrouwd bent, dan hoeft echtgenoot/echtgenote van de biologische moeder de tijdens het huwelijk geboren kinderen niet te erkennen. Hij of zij hoeft ook geen gezamenlijk gezag aan te vragen bij de rechtbank. Dat gebeurt automatisch oftewel van rechtswege.

Huwelijk: Informatie en tips
Image by freestocks

GEMEENSCHAP VAN GOEDEREN OF TOCH HUWELIJKSE VOORWAARDEN?

Een huwelijk kan in een (beperkte) gemeenschap van goederen worden aangegaan. Ook is het mogelijk een huwelijk aan te gaan onder huwelijkse voorwaarden. Lees hier meer over de verschillen en wat dit allemaal betekent.

HET EINDE VAN HET HUWELIJK

Hoe eindigt een huwelijk? En wat gebeurt er dan? Lees hier meer over hoe het huwelijk kan eindigen en de gevolgen daarvan.

Image by Jackson Simmer
Image by Hans M

UIT ELKAAR EN EEN WONING

Lees hier meer over wat er kan gebeuren als je als partners uit elkaar gaat en u samen een woning heeft gekocht.

Huwelijk: Informatie en tips

Lees meer over het verschil tussen het geregistreerd partnerschap en het huwelijk. Lees hier ook meer over hoe het zit met een ondernemend echtgenoot.

Huwelijk: Tekst

HET HUWELIJK

Huwelijk: Video
bottom of page