top of page

UIT ELKAAR EN OVERLIJDEN MET CONTRACT

Handige informatie

Image by Kelly Sikkema

UIT ELKAAR ZONDER GEKOCHTE WONING

Indien de partners uit elkaar besluiten te gaan, dan hoeven zij niet naar de rechter als er sprake is van een samenlevingsovereenkomst.

​​Stap 1: Bekijk de gemaakte afspraken die zijn opgenomen in de samenlevingsovereenkomst.

Stap 2: Is er sprake van gezamenlijk vermogen, gezamenlijke schulden en/of het delen van pensioenen? Zo niet, dan moeten de partners bij het uit elkaar gaan daar alsnog afspraken over maken. Alle zaken die niet zijn opgenomen in de samenlevingsovereenkomst, lopen volgens dezelfde regeling als bij een breuk zonder samenlevingsovereenkomst.

Samenwonen met samenlevingsovereenkomst en kinderen

LET OP; Indien partners uit elkaar willen gaan en er sprake is van samenwonen met een samenlevingsovereenkomst en minderjarige kinderen, dan moet een ouderschapsplan worden opgesteld. Hierin staan alle afspraken over de zorg en opvoeding van de minderjarige kinderen. Het ouderschapsplan hoeft niet door de rechter te worden bevestigd. Verstandig is echter wel om dit bij een notaris vast te laten leggen. Eventuele niet-nagekomen afspraken kunnen dan indien nodig worden afgedwongen. 


De samenlevingsovereenkomst eindigt op het tijdstip dat door de partners is vastgelegd, maar ook door:

-    Opzegging door een partner (dan eindigt de overeenkomst op het tijdstip dat in de opzegging is aangegeven);

-    Door overlijden van een partner;

-    Door het aangaan van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap.

Image by Anastasiia Krutota

UIT ELKAAR MET GEKOCHTE WONING

Veelal wordt er in een samenlevingsovereenkomst opgenomen dat beide partners nog drie maanden mogen wonen in de gezamenlijke bewoonde woning. Op deze manier hebben zij genoeg tijd om iets anders te kunnen vinden. U moet dit wel regelen in de samenlevingsovereenkomst. Als u dit niet regelt, dan kan het zijn dat u de woning direct dient te verlaten (als bijvoorbeeld alleen uw partner eigenaar van de woning is). 

Wanneer beide partners eigenaar zijn van de woning, moeten zij aangeven of zij in de woning willen blijven. Willen beide partners in de woning blijven wonen, dan wordt er een termijn gesteld waarbinnen zij er gezamenlijk uit moeten komen. Een van de twee partners kan in de woning blijven, tenzij ze toch samen willen blijven wonen. Komen ze er niet op tijd uit? Voor meer informatie over de woning bij beëindiging samenlevingsovereenkomst zie “Huis kopen bij samenlevingsovereenkomst”.

Image by Dario Brönnimann

OVERLIJDEN

Indien een van de partners overlijdt en de ander in het testament tot erfgenaam is benoemd, dan dient de achtergebleven partner bij aanvaarding van de erfenis erfbelasting te betalen over de erfenis. Deze erfbelasting kan tot hoge bedragen oplopen. Het is dan ook goed om te weten dat partners met een samenlevingsovereenkomst van langer dan zes maanden een forse belastingvrijstelling krijgen. Kortom; De Belastingdienst kwalificeert u als u een samenlevingsovereenkomst heeft niet als een vreemde van de overleden partner en rekent minder erfbelasting.

Seagulls

PARTNERALIMENTATIE EN -PENSIOEN

Partneralimentatie

Er is geen wettelijke regeling die de partneralimentatie regelt bij een samenlevingsovereenkomst. U kunt dus in de samenlevingsovereenkomst afspraken maken over de partneralimentatie. Doet u dit niet, dan heeft u geen recht op partneralimentatie.

Partnerpensioen

Niemand wilt denken aan het moment dat uw partner wellicht komt te overlijden. Toch is het verstandig om na te denken welke gevolgen het overlijden van uw partner voor het partnerpensioen heeft. Als uw overleden partner namelijk een pensioenregeling heeft, dan heeft de nabestaande meestal recht op een partnerpensioen. Een samenlevingsovereenkomst is dan voor veel pensioenaanbieders een voorwaarde. Het is dus zeer verstandig om na te gaan of de pensioenaanbieder van uw partner deze voorwaarde stelt. Op deze manier kunt u op tijd aan deze voorwaardes voldoen en vist u niet buiten de boot. 

Uit elkaar en overlijden zonder overeenkomst: Informatie en tips
bottom of page