top of page

SAMENLEVINGSVORMEN

Lees meer over de verschillende samenlevingsvormen en de daarbij behorende voor- en nadelen!

Image by Ashley West Edwards

SAMENWONEN ZONDER OVEREENKOMST

Soms kiezen partners ervoor om niets te regelen als ze van plan zijn om samen een huis te gaan kopen. Dit ziet men in de praktijk vaak bij partners die eerst willen kijken hoe het samenwonen bevalt, voordat er financiële afspraken worden vastgelegd. We noemen dat dan ‘samenwonen zonder overeenkomst’.

Image by Romain Dancre

SAMENWONEN MET OVEREENKOMST

Een samenlevingsovereenkomst is een overeenkomst waarin de partners een aantal afspraken over geld en eigendommen vastleggen. De inhoud is vormvrij, omdat er geen wettelijke verplichtingen zijn. U bepaalt dus samen met uw partner wat er in de samenlevingsovereenkomst wordt opgenomen.

Image by Cytonn Photography

GEREGISTREERD PARTNERSCHAP

Het geregistreerd partnerschap gaat verder dan een samenlevingsovereenkomst. De partners zijn officieel samen, zijn elkaars erfgenamen en hebben recht op elkaars pensioen dat tijdens het partnerschap wordt opgebouwd. Het geregistreerd partnerschap is nagenoeg gelijk aan het huwelijk.

Image by Vadim Paripa

HUWELIJK

Het huwelijk is de bekendste samenlevingsvorm. Door te trouwen zijn de partners automatisch juridisch aan elkaar verbonden. Tegenwoordig is er sprake van een beperkte gemeenschap van goederen, als er geen huwelijkse voorwaarden worden opgesteld.

Samenlevingsvormen: Diensten

Bij nieuwsberichten is een aanvullend artikel opgenomen over '25 vragen die aan elkaar kunt stellen'. Daarnaast is bij nieuwsbericht een overzicht opgenomen over de verschillen en overeenkomsten tussen de samenlevingsvormen.

Samenlevingsvormen: Tekst

©2022 door Huisje, boompje, samenlevingsvormpje. Met trots gemaakt met Wix.com
Op het gebruik van deze website zijn onderstaande gebruiksvoorwaarden van toepassing.
Wij (het team juristen achter de website Huisje, Boompje, Samenlevingsvormpje?) proberen op deze site juiste en actuele informatie aan te bieden. Hoewel deze informatie met de grootste mogelijke zorgvuldigheid en aandacht is samengesteld, zijn wij niet verantwoordelijk voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van de informatie. Het recht verandert immers vaak. Op de website is algemene juridische informatie te vinden. Deze informatie kan niet als vervanging van juridisch advies worden gezien. Wij adviseren u contact op te nemen met een beroepsprofessional, om er zeker van te zijn dat u de juiste keuze maakt.
Aan de informatie op de website kunnen geen rechten worden ontleend. Wij zijn niet aansprakelijkheid voor de schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie op de website. Voor het niet goed functioneren van de site zijn wij ook niet aansprakelijk.

bottom of page