Overdrachtsbelasting
Volgens de wet ben je overdrachtsbelasting verschuldigd als u een woning of ander pand koopt. De overdrachtsbelasting betaalt u over de waarde in het economisch verkeer van een woning. De waarde in het economisch verkeer moet u zien als de hoogste prijs die u kunt krijgen als u de onroerende zaak aanbiedt op de vrije markt. De regels daaromtrent zijn sinds 2021 aangepast. Overdrachtsbelasting betaalt u bij de notaris op het moment dat de overdracht van een woning plaatsvindt. In de meeste gevallen betaalt de koper de overdrachtskosten. Dit wordt kosten koper (k.k.) genoemd. Soms is de verkopende partij bereid om deze kosten te dragen, echter in de praktijk is het vaak de koper die deze kosten zal betalen.
Eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting
Vanaf 2021 worden woningkopers van 18 tot 35 jaar eenmalig vrijgesteld van het betalen van 2% overdrachtsbelasting. Dat scheelt hen dus eenmalig 2% van de aankoopprijs. Deze vrijstelling hoeft niet op de eerste woning te worden toegepast. Deze vrijstelling van overdrachtsbelasting geldt alleen als de kopers de woning zelf gaan bewonen. Voor kopers van 35 jaar en ouder geldt het tarief van 2% voor de eigen woning.
Hieronder zijn echter een aantal situaties ter beeldvorming.
- Beide partners zijn 18 jaar of ouder, maar jonger dan 35 jaar
Zij zijn beiden vrijgesteld van het betalen van de eerdergenoemde 2% overdrachtsbelasting.
- Beide partners zijn 35 jaar of ouder
Zij komen beiden niet in aanmerking voor de vrijstelling en voor hun gezamenlijk geldt dus 2% overdrachtsbelasting op de aankoopprijs van de woning.
- Een van de partners heeft de vrijstelling al eerder gebruikt en de ander niet
Hoe zit het echter als een van de partners al gebruik heeft gemaakt van deze vrijstelling en de ander niet? Dat houdt in dat een van de partners geen recht meer heeft op de vrijstelling en over de helft van de aankoopprijs van de woning 2% overdrachtsbelasting betaalt. De andere partner heeft wel nog aanspraak op de vrijstelling en betaalt dus geen 2% overdrachtsbelasting over de andere helft van de aankoopprijs.
- Een van de partners is 35 jaar of ouder
Dat houdt in dat een van de partners geen recht meer heeft op de vrijstelling en over de helft van de aankoopprijs van de woning 2% overdrachtsbelasting betaalt. De andere partner heeft wel nog aanspraak op de vrijstelling en betaalt dus geen 2% overdrachtsbelasting over de andere helft van de aankoopprijs.
Let erop dat er bij alle bovenstaande situaties sprake moet zijn van een woning die de partners zelf gaan bewonen. U moet deze woning dus binnen twee jaar vanaf het moment van aankoop (van het passeren van de koopakte) betrekken. Als er dan toch omstandigheden zijn waardoor u het bewonen van de woning niet kon realiseren (bijvoorbeeld door verbouwingen en problemen daarbij), dan kunt u daar nogmaals twee jaar uitstel van aanvragen.
LET OP!
Gaat u niet tijdig in de woning wonen, dan moet u alsnog 8% overdrachtsbelasting betalen. Dan wordt de woning namelijk gekwalificeerd als 'onroerend goed niet zijnde eigen woning' en dan geldt een tarief van 8% aan overdrachtsbelasting.
Commentaires