top of page
Zoeken
1871625heijligenbe

Partneralimentatie

Wat is het nou precies, wanneer heb je er recht op en hoelang heb je er recht op? Wanneer uw relatie afloopt, kan het zomaar zijn dat u recht heeft op partneralimentatie. Daarnaast kan het zo zijn dat u partneralimentatie aan uw ex-partner moet betalen. De ontbinding van het geregistreerd partnerschap en ook het scheiden betekent namelijk niet dat de onderhoudsplicht, die het geregistreerd partnerschap en het huwelijk met zich meebrengen, automatisch vervalt.



Er kan sprake zijn van partneralimentatie wanneer u uw samenlevingsvorm met uw partner beëindigt en uw ex-partner niet genoeg inkomsten heeft om van te leven. In dit geval moet u een bijdrage leveren om de inkomsten aan te vullen. Andersom betekent dit dat uw ex-partner verplicht is om bij te dragen aan uw kosten, indien uw inkomsten niet genoeg zijn om van te leven. Het is echter wel goed om te weten dat u slechts partneralimentatie moet betalen indien u daar financieel tot in staat bent (voldoende draagkracht). Dit betekent dat u, na de betaling van de alimentatie, genoeg inkomsten moet overhouden om van te kunnen leven.


Bij een huwelijk en een geregistreerd partnerschap is het expliciet verboden om in de huwelijkse/partnerschapsvoorwaarden af te zien van partneralimentatie. In de praktijk ziet men echter dat in een echtscheidingsconvenant wordt afgezien van de partneralimentatie. Van het recht op kinderalimentatie kan echter niet worden afgeweken. Bij een samenlevingsovereenkomst is de partneralimentatie niet automatisch geregeld. Als u een overeenkomst met uw partner heeft afgesloten, kunt u ervoor kiezen om afspraken betreft de partneralimentatie vast te leggen. Doet u dit niet, dan hebben zowel u als uw partner bij het beëindigen van de samenlevingsovereenkomst geen recht op deze partneralimentatie.

Het recht op partneralimentatie is niet oneindig. Indien u recht heeft op alimentatie, duurt dit maximaal vijf jaar. Als het huwelijk korter heeft geduurd dan tien jaar, heeft u maximaal recht op de helft van de duur van het huwelijk. Als u acht jaar getrouwd bent geweest en niet genoeg inkomsten heeft om van te leven, heeft u maximaal recht op vier jaar partneralimentatie. Er zijn echter drie uitzonderingen:

  • Indien u samen met uw partner kinderen heeft, duurt de partneralimentatie net zo lang tot het jongste kind de leeftijd van twaalf jaar heeft bereikt.

  • Indien het huwelijk langer dan vijftien jaar heeft geduurd, uw ex-partner op of voor 1 januari 1970 is geboren en ontvangt uw ex-partner binnen tien jaar geen AOW, dan bent u verplicht om tien jaar partneralimentatie te betalen;

  • Indien het huwelijk langer dan vijftien jaar heeft geduurd en het korter dan tien jaar duurt voordat uw ex-partner de AOW-leeftijd zal bereiken, zal de partneralimentatie lopen tot de AOW begint.

Het is echter goed om te weten dat de rechter altijd anders kan oordelen in specifieke situaties.


De bovengenoemde termijnen voor de partneralimentatie zijn maximaal. U kunt er voor kiezen om andere afspraken met uw ex-partner vast te leggen. Deze afspraken komen terecht in het echtscheidingsconvenant. De alimentatie kan na een verzoek bij de rechtbank worden stopgezet indien:


  • De partner, die de partneralimentatie ontvangt, inmiddels zelf genoeg inkomsten heeft om van te leven;

  • Indien de partner die alimentatie ontvangt met een andere partner trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of een samenlevingsovereenkomst aangaat;

  • Uw ex-partner komt te overlijden.


De hoogte van de partneralimentatie kunt uw samen met uw ex-partner vaststellen. In overleg met een mediator, advocaat of notaris kan dit bedrag worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Tijdens de looptijd van de alimentatie, kan het bedrag worden aangepast. Dit is bijvoorbeeld het geval indien de partner, die de alimentatie ontvangt, meer gaat verdienen of wordt ontslagen.


LET OP!

De regelgeving omtrent de partneralimentatie is met ingang van 1 januari 2020 gewijzigd. Voor 1 januari 2020 was de duur van de partneralimentatie gelijk aan de duur van het huwelijk met een maximum van twaalf jaar.

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page